#tekhnologii

Що таке сонячний інвертор і як він працює

Що таке сонячний інвертор і як він працює

Сонячні інвертори можна назвати «серцем» у складі систем сонячної енергії. Ці пристрої можуть ще називатися PV. Безпека та надійність цього виробу дозволяє гарантувати безперебійний процес роботи сонячної електростанції. Якість перетворення прямо впливає на ефективність роботи такої електростанції. Користувачі повинні особливу увагу приділяти вибору інвертора, оскільки від нього залежить довговічність сонячної електростанції.

 

 

Зміст:

  1. У чому різниця між сонячним та звичайним інвертором?
  2. Що робить сонячний інвертор?
  3. Які є типи сонячних інверторів?
    1. Мікроінвертор
    2. Інвертор потужності
    3. Інверторний зарядний пристрій
  4. Як працює інвертор?
  5. Навіщо потрібний інвертор?
  6. Який розмір інвертора вам потрібен?
  7. Де можна придбати якісний сонячний інвертор?

 

 

У чому різниця між сонячним та звичайним інвертором

 

Подібності двох варіантів інверторів полягають у тому, що в них застосовуються такі елементи:

  • перемикачі для перетворення струму;
  • трансформатори;
  • схеми керування.

Істотна відмінність таких пристроїв полягає у блокувальному діоді та контролері заряду. Ці елементи вбудовані у сонячний інвертор. Завдяки їм струм може текти до акумулятора від сонячної панелі. Блокуючий діод дозволяє запобігти протіканню струму до сонячної панелі від батареї, що може спричинити поломку інших елементів у системі.


Контролер заряду забезпечує регулювання струму та напруги, що надходить до акумулятора від сонячної панелі. Такий підхід є важливим у роботі системи, оскільки акумулятор буде захищений від перезарядки.

 

Що робить сонячний інвертор

 

Такі пристрої належать до категорії силової електроніки. Їхня мета полягає в підключенні сонячних панелей до мережі, після чого виконується синхронізація з усіма елементами, наприклад, контролер заряду, блокуючий діод, схеми перемикання та інше. Головне завдання сонячного інвертора полягає у перетворенні постійного струму, який буде вироблений сонячними панелями. Перетворення здійснюється на змінний струм. Це не генератори, тому вони додаткову енергію не виробляють.

 

Які є типи сонячних інверторів

 

Всі ці пристрої можна класифікувати за функціями. Далі ми зупинимося на типах сонячних інверторів.

 

Мікроінвертор

Крім основної функції перетворення струму мікроінвертор може передавати потужність змінного струму назад в загальну мережу. Вихід такого струму можна синхронізувати з фазою та частотою мережі.

 

Інвертор потужності

Головна мета пристрою полягає в перетворення DC струму з акумулятора в AC струм. На виході користувачі отримують стандартний побутовий струм.

Інверторний зарядний пристрій

Така назва є загальною для гібридного, мережевого та автономного інвертора. Завдяки подібній інтеграції опції вироблення та накопичення сонячної енергії в акумулятор, пристрій дозволяє вирішити проблеми з нестабільним виробництвом енергії, що може бути пов'язане з погодними умовами. Такий зарядний пристрій здатний покращити коефіцієнт використання мережі за наступною схемою:

  1. Потужність видається у піковому навантаженні. При цьому під час низького навантаження потужність зберігається.
  2. Комунальне підприємство може суттєво знизити вироблення електроенергії.
  3. Це призводить до суттєвого збільшення пропускної спроможності мережі.

Ще інвертори можна розділити за синусоїдою: з чистою та модифікованою. Це залежить від виду вихідного струму.

 

 

Як працює інвертор

 

Коли масив фотоелектричних модулів на інвертор здійснює передачу постійного струму, постійний струм передає енергію через пристрій у двох напрямках. При цьому процесі інвертор впливає на зміни напряму потужності постійного струму, що дозволяє зрештою отримати прямокутний змінний струм. При цьому слід пам'ятати, що така форма хвилі не є гладкою. Через стрибкоподібну зміну напруги серйозно зменшується довговічність пристрою.



Навіщо потрібний інвертор

 

Для повсякденних завдань постійний струм має низку обмежень:

  • при його транспортуванні втрачається потужність;
  • багато побутових приладів не можуть працювати від подібної електрики.

Усе це призвело до того що, що для використання сонячної енергії доводиться купувати інвертор. Він здійснює перетворення струму з постійного на змінний.

До додаткових можливостей інвертора можна зарахувати максимізацію функції сонячної панелі. Ще пристрій забезпечує такі опції:

  • виявлення заземлення;
  • визначення постійного струму;
  • регулювання;
  • моніторинг та управління потужністю;
  • системна модуляція та інше.



Який розмір інвертора вам потрібен

 

Це дуже важливий пристрій, тому його слід правильно вибрати. Перед покупкою інвертора слід провести розрахунки номінальної потужності всіх побутових приладів, які ви плануєте використовувати одночасно. Паралельно варто розглянути питання, коли побутові прилади знаходяться в шаховому порядку і не забувати про пікову потужність під час запуску пристрою.

Розглянемо конкретний приклад. Припустимо, сумарна потужність всіх побутових пристроїв дорівнює 1600 Вт. В цьому випадку варто вибрати інвертор на 3000 Вт або більше. Така потужність пристрою потрібна через те, що пікова потужність впливає на вихідну потужність і процес накопичення енергії інвертором.

Великою проблемою є фактична потужність пристрою. Тому вибирати варто лише якісні інвертори. Деякі пристрої вказують високу потужність, а на практиці вона набагато менша.




Де можна придбати якісний сонячний інвертор

 

Сонячні інвертори необхідно купувати лише у надійному місці. Це дозволить отримати пристрій з точною номінальною потужністю та підвищеною довговічністю. В інтернет-магазині Solarverse користувачі можуть придбати різні типи сонячних інверторів будь-якою номінальною потужністю.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-40-74
  • (067) 175-24-98
  • (044) 334-74-14

info@solarverse.com.ua

Питання

+ Яка максимальна потужність сонячного інвертора доступна в інтернет-магазині Solarverse?
Користувачі можуть вибрати пристрій на 10 000 Вт. Це забезпечить відмінну потужність, його можна використовувати для великої кількості абонентів.
+ Сумарна потужність моїх побутових приладів становить 2000 Вт, який краще вибрати інвертор?
У цьому випадку оптимальною моделлю буде сонячний інвертор на 5000 Вт. Це дозволить ефективно та надійно підключати ваші побутові прилади до мережі.
+ Чи можна підключати акумулятор від сонячної електростанції до побутових приладів без інвертора?
Не можна робити це, оскільки побутові прилади вийдуть з ладу.