#resheniya-dlya-raboty

Скільки потрібно батарей для моєї сонячної системи

Кількість батарей для сонячної системи

Велику роль під час створення сонячної електростанції грає процес розрахунку кількості батарей. Вироблення електроенергії за допомогою сонячних панелей здійснюється лише вдень. Її потрібно зберігати в акумуляторах, щоб згодом використовувати під час похмурої погоди чи вночі. Така схема дозволяє забезпечити рентабельність, стійкість та ефективність системи. Користувач зможе задовольнити свою потребу в електроенергії.

При цьому немає однозначної відповіді на питання, скільки необхідно мати акумуляторів для сонячної системи. У цій статті ми розглянемо різні фактори, які впливають на кількість батарей, що використовуються.

 

 

Зміст:

  1. Скільки батарей потрібно для вашої сонячної системи - 4 фактори
    1. Типи акумуляторів та ємність
    2. Розмір ваших масивів сонячних панелей
  2. Скільки потрібно акумуляторів для сонячної системи 2кВт
  3. Добова споживана потужність підключених навантажень
  4. Час роботи від батареї
  5. Висновок
  6. Де можна придбати акумулятори для сонячної системи електрогенерації?

 

 

Скільки батарей потрібно для вашої сонячної системи – 4 фактори

 

При відповіді це питання можна назвати 4 основних чинника. Користувач повинен визначити тип та ємність акумуляторів, тривалість автономної роботи, щоденне споживання енергії, потужність сонячних панелей. Далі ми докладно зупинимося на цих факторах.

 

Типи акумуляторів та ємність

Вибір ємності та типу акумулятора істотно впливає на кількість використовуваних пристроїв. Батареї можуть відрізнятися за хімічним складом:

Вони відрізняються різними параметрами, які впливають на довговічність і продуктивність. Для вимірювання ємності акумулятора використовуються кіловат-години (кВтг) та ампер-години (Аг). Ці відомості дозволяють зрозуміти, скільки енергії може містити акумулятор.

Они отличаются разными параметрами, которые напрямую влияют на долговечность и производительность. Для измерения емкости аккумулятора используются киловатт-часы (кВтч) и ампер-часы (Ач). Эти сведения дают понять, сколько энергии может содержать аккумулятор.

Як приклад ми розглядатимемо батарею з ємністю 200 Аг 48 В, до розрахунку потрібного числа акумуляторів ми візьмемо значення глибини розряду в 50%. Звідси випливає, що кількість енергії, що зберігається в батареї з параметрами 200 Аг 48 В (при 50% DoD) дорівнює 9.6 кВтг, а для роботи під навантаженням доступно 4.8 кВтг. Розрахунки проводилися за такою формулою:

  • Енергія одного акумулятора = Напруга * Місткість = 48 В * 200 Аг = 9.6 кВтг.

Для проектування оптимальної сонячної електростанції користувач повинен детально розумітися на ємностях та типах таких акумуляторів. Система має повністю відповідати вимогам користувача.

 

Розмір ваших масивів сонячних панелей

Від цього чинника залежить кількість згенерованої електроенергії. Відповідно це впливає на потрібну кількість батарей, щоб цю енергію зберігати.

Великий масив сонячних панелей здатний виробити багато електроенергії. Тому для нього потрібно більше акумуляторів, щоб зберігати надлишок енергії.

 

 

Скільки потрібно акумуляторів для сонячної системи 2кВт

Розгляньмо приклад, скільки потрібно акумуляторів, щоб зберігати електроенергію, вироблену сонячною панеллю потужністю 2кВт. Тут можна припустити, що ця панель вироблятиме електрику 8 годин на день, тому загальна енергія становитиме: 2 кВт*8 годин = 16 кВтг.

Акумулятор із ємністю 200 Аг 48 В здатний зберігати 9.6 кВтг електроенергії. Для зберігання всієї електроенергії, що виробляється, знадобиться така кількість батарей: 16 кВтг / 9.6 кВтг = 1.67 батарей.

Звідси випливає, що для ефективної роботи такої системи потрібно використовувати два акумулятори. Далі в таблиці ми пропонуємо розрахунки різних розмірів сонячних панелей.

Не треба забувати, що для більшості побутових систем сонячна енергія, що виробляється в такий спосіб, не накопичується в акумуляторах. Вона використовується для живлення побутових приладів, а надлишок зберігається у батареях.

Такий підхід дозволить зменшити кількість використовуваних акумуляторів і зможе підвищити їхню довговічність. На термін служби батареї впливає рівень саморозряду, оскільки вона споживає енергію сама по собі. Тому можна виділити ще два фактори, які необхідно враховувати при виборі потрібної кількості акумуляторів.

 

 

Добова споживана потужність підключених навантажень

Розмір сонячних панелей визначається споживаною потужністю навантажень, щоб задовольнити потреби енергії користувача. Ще цей параметр впливає на розмір та кількість акумуляторів, які потрібні для зберігання енергії в період, коли панелі не виробляють енергію.

Для визначення потрібного числа акумуляторів слід провести розрахунки сумарного споживання енергії системи на день так:

  1. Обчислення номінальної потужності навантаження. Ця інформація доступна в документації або на етикетці пристрою. Воно вказується у Вт чи кВт.
  2. Розрахунок споживання енергії щодня. Для цього необхідно номінальну потужність навантаження помножити на очікувану кількість робочих годин на день. Наприклад, якщо нормальна потужність навантаження становить 1 кВт, а система функціонує 8 годин на день, вона споживає 8 кВтг на день.

Для визначення потрібної кількості батарей слід провести розрахунок шляхом складання споживаної потужності для всіх навантажень. Потім отриману різницю потрібно розділити між сумарним добовим виробленням електроенергії. Ще тут потрібно відняти споживану потужність навантажень на ємність акумулятора.

Припустимо, що ми використовуємо сонячну панель потужністю 10 кВт. Вона функціонує 8 годин на добу. Виходить, що виробіток електроенергії становить 80 кВтг. Якщо в день споживається 20 кВтг, то необхідну кількість батарей ємністю 200 Аг 48 В можна обчислити за такою формулою:

  • 80 кВтг (виробництво електроенергії) – 20 кВтг (споживання навантаження) = 60 кВтг (скільки електроенергії має зберігатися в батареї).

Акумулятор з нашого прикладу може зберігати лише 9.6 кВтг електроенергії, тому нам знадобиться така кількість акумуляторів: 60 кВтг/9.6 кВтг = 6.25 акумуляторів. Округлюємо це число до найближчого цілого значення та отримуємо 7 батарей.

 

 

Час роботи від батареї

Якщо вам необхідно використовувати батарею протягом декількох днів поспіль, наприклад, під час відключення електрики, необхідно вибирати досить потужні акумулятори. Їх має вистачити для живлення всього будинку протягом тривалого часу. У цій ситуації потрібно оцінити споживане навантаження, кількість енергії. Для цього можна використати таку формулу:

  • Щоденне енергоспоживання * Дні автономної роботи / (Ємність акумулятора * DoD) = Кількість акумуляторів.

Якщо щодня ви споживаєте 5 кВтг, а вам потрібна система, яка здатна без підзарядки витримати 4 дні, то буде потрібно така кількість батарей на 200 Аг 48 В та DoD 50%:

  • (5 кВтг * 3)/4.8 кВтг = 3.125.

В результаті розрахунків ми побачили, що за заданими критеріями потрібно 4 батареї.

 

 

Висновок

 

Визначення потрібної кількості акумуляторів для сонячних батарей є складним заняттям. Це значення може відрізнятися залежно від цілей користувача. Якщо вам необхідно використовувати отриману енергію для підготовки до можливих перебоїв у подачі електроенергії, варто звертати увагу на споживану потужність навантаження і ємність акумулятора. Якщо у вашому районі недостатньо сонячного світла, а погода буває дощовою, що супроводжується частими відключенням світла, слід враховувати потрібну кількість днів автономної роботи.

За бажання зменшити залежність від постачальника електроенергії та заощадити на витратах, варто враховувати навантаження енергоспоживання, розмір сонячних панелей та ємність батареї. Кількість акумуляторів може залежати і від інших факторів, наприклад, очікувані погодні умови, ефективність і розташування сонячних панелей.

 

 

Де можна придбати акумулятори для сонячної системи електрогенерації

 

Купувати такі батареї слід лише у надійному місці, щоб забезпечити ефективну сонячну систему електрогенерації. В інтернет-магазині Solarverse користувачі можуть вибрати надійні акумулятори від найкращих у світі виробників. Клієнтам пропонуються батареї різної ємності залежно від потреб.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-40-74
  • (067) 175-24-98
  • (044) 334-74-14

info@solarverse.com.ua

Питання

+ Який тип акумуляторів є найнадійнішим?
На даний момент свинцево-кислотні батареї є відмінним вибором для всіх користувачів. Це пристрої глибокого розряду, що відрізняються підвищеною довговічністю.
+ Акумулятори з якими параметрами найпопулярніші для сонячних систем генерації електроенергії?
У статті ми розглядали батареї з характеристиками 200 Аг 48 В (50% DoD). Нині це дуже поширений вид акумуляторів.
+ Скільки потрібно акумуляторів для сонячної системи 4 кВт?
Для ефективної роботи системи потрібно 4 акумулятори з параметрами 200 Аг 48 В (при 50% DoD).