#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Як розширити сонячну енергосистему за допомогою паралельного підключення інверторів

Як розширити сонячну енергосистему за допомогою паралельного підключення інверторів

Сьогодні сонячні батареї стають все більш ефективними та рентабельними, що допомагає власникам будинків і підприємствам ще продуктивніше використовувати сонячну енергію. Однак, оскільки попит на електроенергію зростає, масштабованість сонячної енергетичної системи стає одним із факторів, який слід враховувати ще до її встановлення.

У цій статті ми розглянемо, як створити розширювану сонячну систему за допомоги паралельного підключення додаткових інверторів, її переваги та особливості  використання.

Одразу слід зазначити, що не всі інвертори підтримують можливість паралельного підключення додаткових інверторів. Тому, перш ніж приймати рішення про встановлення сонячної енергетичної системи, слід визначитися чи знадобиться вам така опція у майбутньому. Зазвичай, чи підтримує інвертор паралельне підключення, зазначено в Посібнику користувача.

Інвертори з підтримкою паралельного підключення дозволяють декільком інверторам працювати разом узгоджено, по суті поєднуючи їхні виходи, щоб задовольнити потреби в електроенергії вашого дому чи підприємства. Зв’язок між паралельно з’єднаними інверторами зазвичай здійснюється через спільну шину зв’язку, таку як Ethernet / RS-232 / RS-485 / тощо. Ця шина забезпечує обмін даними, дозволяючи інверторам синхронізуватися та контролювати роботу один одного.

Паралельно з’єднані інвертори використовують стандартизовані протоколи зв’язку, такі як Modbus або CAN. Передані дані включають: вихідну потужність, напругу, струм, робочий стан, помилки, попередження. Інвертори повинні працювати спільно, гарантуючи, що вони виробляють електроенергію з однаковою частотою та синхронізовані по фазі.

Крім того, різні інвертори можуть використовувати різні технології керування паралельною роботою, тому життєво важливо дотримуватися вказівок виробника під час встановлення для правильних налаштувань параметрів зв’язку та вибору апаратного забезпечення.

Однією з головних переваг інверторів, які можна об’єднати паралельно є можливість збільшити вихідну потужність вашої сонячної системи. Коли ви підключаєте декілька інверторів паралельно, сумарна потужність вашої системи збільшується в рази, що робить її економічно ефективним рішенням для забезпечення більшої потреби в енергії.

Крім того, паралельно підключені інвертори можуть оптимізувати продуктивність ваших сонячних панелей. Вони дозволяють з'єднувати панелі різної орієнтації та кутів без зниження загальної ефективності системи. Ця гнучкість гарантує, що ви максимально використовуєте наявний простір.

Однією з найбільш істотних переваг інверторів, які можна об’єднати паралельно є їх масштабованість. Ви можете почати з невеликої системи та поступово розширювати її в міру зростання потреби в енергії. Ця можливість адаптації корисна, як для побутових, так і комерційних користувачів.

Загальна схема паралельного підключення 6 інверторів може виглядати наступним чином:

Розширювана сонячна система може підійти вам, якщо ви хочете зменшити залежність від мережі та скоротити свій вуглецевий слід.

Для досягнення масштабованості в сонячній енергетичній системі існує два життєздатних підходи: Ви можете інвестувати в декілька інвертори і підключити їх паралельно або одразу обрати сонячний інвертор високої потужності на початковому етапі складання вашої сонячної енергосистеми.

Розуміючи та застосовуючи ці стратегії, ви можете створити адаптовану сонячну систему, яка не лише задовольнятиме ваші потреби в енергії, але й надасть можливість довготривалої економії коштів і зменшення впливу на навколишнє середовище.

Перший підхід більш гнучкий та має декілька переваг. Замість дорогої повної сонячної установки ви можете побудувати початкову систему з декількох паралельно підключених  інверторів, а потім її планомірно розширювати, враховуючи ваші потреби та задачі. Такий підхід потребує менше місця для встановлення, можливість залишатися в межах вашого бюджету, контролювати витрати поетапно.

Незалежно від того, чи бажаєте ви забезпечити електроенергією весь свій дім або почати з меншої установки вдалим вибором можуть стати інвертори Deye з  можливістю паралельного з’єднання. Так, наприклад, однофазний інвертор DEYE SUN-10K-SG02LP1-EU-AM3 має номінальну потужність 10 000 Вт, вихідну напругу АКБ 48 В і можливість підключення до 16 інверторів паралельно, а це означає що максимальна потужність вашої системи може становити до 160 000 Вт. Крім того, інвертори Deye укомплектовані всіма необхідними аксесуарами для встановлення, мають сучасний дизайн й ступніть захисту IP65, що дозволяє їх розміщувати на вулиці.

Другий підхід підійде споживачам з великим потребами в енергоспоживанні або тим хто прагне продавати енергію за «Зеленим тарифом». Інвертори з великою потужністю дають можливість підключення більшої кількості сонячних панелей. Однак зазвичай рекомендується узгоджувати потужність інвертора з потужністю сонячних панелей, щоб забезпечити оптимальну продуктивність і ефективність: якщо сонячні панелі постійно генерують потужність, нижчу за мінімальний робочий поріг інвертора з великою потужністю, ефективність їх роботи може знизитися, що призведе до зниження ефективності перетворення енергії. Інакше кажучи, інвертори з великою потужністю можуть не повністю використовувати потенціал системи сонячних панелей, наприклад, у періоди низького сонячного випромінювання або часткового затінення такі інвертори можуть не отримати максимальну вихідну потужність від панелей, що призведе до втрат виробництва енергії.

Який би підхід ви не обрали, бажано проконсультуватися з професійними проектувальниками сонячних систем, які зможуть порекомендувати найкраще обладнання, провести комплексний аналіз, беручи до уваги такі фактори, як ефективність системи, вартість і майбутні плани розширення та надати найкращі рекомендації.